Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

μαρμαροτεχνίτες της Ακρόπολης- οι αιώνιοι Δούλοι Δημιουργοί


Με αφορμή την επίσκεψη την επίσκεψη ενός πολιτικού(ενόψει εκλογών) στους μαρμαροτεχνίτες της Ακρόπολης,βρήκα ένα άρθρο της κας Κοντράρου Ρασιά στην Ελευθεροτυπία το Σάββατο 12/12/2009 με τίτλο στις «Σκαλωσιές της Ακρόπολης»

Από Εκεί αντιγράφω:

 Οι μαρμαροτεχνίτες που εργάζονται στην Ακρόπολη δεν είναι πρόσωπα τυχαία. Η πολύχρονη σχέση τους με τα μνημεία, τους καθιστά ιδιαίτερες προσωπικότητες που έχουν να σου αφηγηθούν δεκάδες ιστορίες από όσα είδαν αγγίζοντας αρχιτεκτονικά μέλη αδιατάρακτα εδώ και 2.500 χρόνια. Οπως όταν ο αρχιτεχνίτης Γιάννης Αρμπιλιάς ανακάλυψε, σε μια αθέατη πλευρά του Παρθενώνα, το αυτόγραφο ενός αρχαίου συναδέλφου του. Με το δάχτυλο βουτηγμένο σε μηλίτη (ώχρα από τη Μήλο) είχε γράψει: «Ξανθίας ο Θραξ».

Θυμήθηκα το βιβλίο του μαρξιστή φιλλέληνα George Thomson Αισχύλος και Αθήνα για τη γέννηση του αρχαίου δράματος και διαπίστωσα ένα άλλο διηνεκές δράμα αιώνων όπου χιλιάδες εργάτες πρόσφεραν τη δύναμη τους για την ανέγερση του μνημείου της Ακρόπολης  .

Ο αδελφός του Περικλή είχε εταιρεία δούλων στη Λυδία της Μ.Ασίας και ευνοήθηκε οικονομικά από τη διακίνηση εκατοντάδων δούλων προς την Αθήνα για την ανέγερση του Παρθενώνα!Οι Σάρδεις στη Λυδία είχαν παράδοση στη μαρμαροτεχνία από την εποχή του Κροίσου που την είχε στολίσει με μαρμάρινα μνημεία και επιγραφές.


Παρόμοια δούλοι εργάστηκαν στα ορυχεία  χρυσού της Θράκης ιδιοκτησίας της οικογένειας του Μιλτιάδη για τη μεταφορά χρυσού στην Αθήνα και τη κατασκευή του χρυσού αγάλματος της θεάς Αθηνάς!Προφανώς δε μεταφέρθηκε μόνο χρυσός αλλά και δούλοι θράκες όπως ο Ξανθίας που αναφέρει η κλειστή πια  ελευθεροτυπία!Το ασήμι βέβαια το προμήθευαν οι "τυφλοπόντικες" των μεταλείων του Λαυρίου,εργαζόμενοι ώρες εκεί κάτω με το καντήλι στο μέτωπο για να βλέπουν.Εκεί μέσα έτρωγαν,έπιναν κοιμόντουσαν και έκαναν τις σωματικέσ τους ανάγκες!
Το ελεφαντοστούν μεταφέρθηκε ,προφανώς από αφρικάνικες χώρες μαζί βέβαια με μάυρους δούλους!Νομίζεται πως περίμενε η ανθρωπότητα την ανακάλυψη της Αμερικής για να ξεκινήσει το δουλεμπόριο μαύρων ανθρώπων΄?Ο Αίσωπος τι ήταν?Μήπως και ο μαυριδερός Σωκράτης να είχε λίγο αίμα μαύρου απελέυθερου δούλου στις φλέβεσ του?Το διάβασμα των μύθων του Αισώπου αναμένοντας το κώνειο,λέει πολλά!Ας θυμηθούμε ότι αρχηγός και πρωτεργάτης της αθηναικής αντίστασης στους Πέρσες και στο Μαραθώνα ήταν ο Μιλτιάδης!Να ήταν μόνο ο πατριωτισμός?Ή μήπως και τα ορυχεία χρυσού της οικογένειας του στη Θράκη που κινδύνευαν από τους Πέρσες?!

Κάτι παρόμοιο αναφέρει ο Θουκυδίδης για  την επέκταση του πελοποννησιακού πολέμου στην Όλυνθο της Χαλκιδικής !

Ήταν τόσο πολύς ο χρυσός στη Θράκη και τη Μακεδονία που χρηματοδότησε ολόκληρη την εκστρατεία του Μ.Αλέξανδρου στην ασία!

Πάντα λοιπόν η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης είτε με τη μορφή δούλων είτε με τη μορφή χρυσού ή ασημιού κινούσε την ιστορία.

Όλα αυτά τα μνημεία της ιστορίας-πυραμίδες,ναοί,γέφυρες,κήποι,φάροι είναι συμπυκνώματα από μόχθο,αγωνία,φόβο,τρόμο,δάκρυ και αίμα νέων ανθρώπων από διάφορες φυλές που κανείς δεν ξέρει το όνομα τους αλλά χάρη σε αυτούς έμειναν στην ιστορία τα μνημεία και τα ονόματα των αρχιτεκτόνων και των αρχηγών των κρατών!

ΑΛΛΟΙ ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΟ ΚΟΥΠΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΒΑΡΚΑΔΑ!