Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

ΝΑΙΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΜΕΛΟΥΚΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ


Η Ιστορία των ναιτών ιπποτών είναι λιγο-πολύ γνωστή .Να υπενθυμίσουμε ότι ήταν στρατιωτικά σώματα ευγενών της Δύσης που προστάτευαν τους χριστιανούς προσκυνητές(όχι χωρίς αντάλλαγμα) στους Άγιους τόπους και  συγκέντρωσαν μεγάλο πλούτο ώστε έγιναν σύντομα Ναίτες τραπεζίτες και συγκέντρωσαν το φθόνο των καθολικών με αποτέλεσμα να διωχθούν κάνοντας την αρχή σε μια διαμάχη καθολικών-προτεσταντών που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας!
Οι μαμελούκοι ξεκίνησαν την ιστορία τους το 833 στην Βαγδάτη και ήταν σώματα στρατού αποκλειστικά φτιαγμένα από δούλους,στην αρχή τούρκους και μάλιστα κουμάνους του Καζαχστάν και της Κιργισίας ,αργότερα σλάβους,αρμένιους ,ινδούς,άραβες ,σουδανούς και άλλες  εθνότητες αρκεί να ήταν δούλοι στην καταγωγή!
Η αιτία  και η μέθοδος συγκρότησης τους είναι άγνωστη,όμως ο στόχος του φάνηκε σύντομα και ήταν η υφαρπαγή της εξουσίας από τους ευγενείς σουλτάνους και η αντικατάσταση τους με δούλους!Αυτό έγινε πολλές φορές στην χιλιετή ιστορία τους .Έτσι αρκετοί σουλτάνοι,χαλίφηδες και μαχαραγιάδες ήταν μαμελούκοι,’όπως η δυναστεία των σκάβων γκουλάμ στην Ινδία το 1206-1290,το σουλτανάτο της αιγύπτου από το 1250-1517,επίσης στην Τουρκία τη Συρία,το Λίβανο ,την Κύπρο και το Ιράκ!
Δημιούργησαν αξιόλογα αρχιτεκτονικά μνημεία με χαρακτηριστικό τον πέτρινο τρούλο στα τζαμιά τους ήταν εγκυκλοπαιδιστές και συγγραφείς!Ο Σαλαντίν με τους μαμελούκους έθεσε υπό την προστασία τους τα καραβάνια των προσκυνητών ενώ σημαντικές ήταν οι μάχες τους ενάντια στους μογγόλους και τους ναίτες ιππότες!
 Νίκησαν 3 φορές τα ενωμένα στρατεύματα των μογγόλων ,γεωργιανών,αρμένιων και ναιτών ιπποτών ,πρώτα στην Αιν-Τζαλατ στη Συρία το 1260 όπου σκοτώθηκε και ο αρχηγός των μογγόλων  Ουλαγκού Χαν και μετα στην Χομς το 1281 και στη Μαρι αλ Σαφάρ το 1303 όπου αναγκάσθηκαν οι Μογγόλοι να υποχωρήσουν στη Βαγδάτη!
Το 1302 με 16 πλοία αποδεκάτισαν τους Ναίτες ιππότες στο νησί Ρουάντ έξω από την Ταρσό ,ενώ οι ναίτες που επέζησαν στάλθηκαν στις φυλακές του Καίρου.Δεν κατάφεραν όμως το ίδιο με τον Μογγόλο Ταμερλάνο αλλά ούτε και με το Μ.Ναπολέοντα  το 1798 στη μάχη των Πυραμίδων ενώ την 1-3-1811 ο Μωχάμετ Αλι της Αιγύπτου σε ένεδρα που τους έστησε σκότωσε 700 μαμελούκους και επέκτεινε το διωγμό σε όλη την Αίγυπτο με 3000 Μαμελούκους νεκρούς.Λίγοι κατέφυγαν στο γαλάζιο σουλτανάτο του Σουδάν αλλά πια οι μαμελούκοι θα εξαφανισθούν από την Ιστορία της ανθρωπότητος ή μήπως όχι?
                                                            Εικ.Η σημαία των μαμελούκων
Το ξίφος τελετών, των αξιωματικών πεζοναυτών των ΗΠΑ είναι αντίγραφο του ξίφους των μαμελούκων! Αυτό ίσως είναι υπενθύμιση ότι η χώρα αυτή ήταν χώρα σκλάβων και καταπιεσμένων που αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον σε μια καλύτερη γη!