Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

ΑΛΧΗΜΕΙΑ -η βαθύτερη σημασία της!


Η Αλχημεία αποτελεί μια επιστήμη των φυσικών δυνάμεων,ορατών και αοράτων, χαμένη στις χιλιετίες της ιστορίας του ανθρώπου.Σε κενtρικές γραμμές δεν αποτελεί όπως πολλοί γνωρίζετε προσπάθεια μεταβολής κάποιου ασήμαντου μετάλλου ή άλατος σε χρυσό αλλά κάτι πολύ βαθύτερο πνευματικά.
Την αλλαγή του ίδιου του ανθρώπου  καθ΄ολοκληρίαν από το ανώτερο πνευματικό μέχρι το υλικό σώμα σε ένα τέλειο άνθρωπο(ΝUOVO HOMO).


Είναι μια επίπονη,επίμονη διεργασία που κρατάει μεγάλο χρονικό διάστημα εννοώντας με αυτό ,πολλές ζωές ,γιατί η μυστική ελληνική θεολογία δέχεται την ανθρώπινη ύπαρξη ως διηνεκής με αναρίθμητες μετενσαρκώσεις και μάλιστα ακόμη και σε φυτά και ζώα έως αστέρια και τη διαρκή εξέλιξη του έως αγγέλους και θεούς και μέχρι να ομοιωθεί ο άνθρωπος με το θείο.Αυτός είναι και ο τελικός σκοπός του OPUS MAGNUM του μεγάλου έργου της Αλχημείας και εκείνων των δασκάλων των περίφημων αλχημιστών που αναλαμβάνουν τη διαδικασία της μετατροπής της πρώτης ύλης,της PRIMA MATERIA σε χρυσάφι.Αυτή η πρώτη ύλη είναι μια οποιαδήποτε πέτρα που βρίσκεις παντού,ο λίθος που απορρίπτουν οι οικοδόμοι όπως λέει ο Χριστός στα ευαγγέλια.Εννοώντας βέβαια ένα ακατέργαστο ανθρώπινο χαρακτήρα που από το επίπεδο του -σχεδόν ζώον- οφείλει να φτάσει στο επίπεδο του αρχάγγελου και ακόμη πιο πάνω έως την ομοίωση με το θεό ως αληθινό χρυσαφένιο παιδί.Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει βράσιμο στο αλχημικό δοχείο,κάψιμο,λουτρό και συνεχείς διαλύσεις (SOLVE) και συμπυκνώσεις(COAGULASE).
Καταλαβαίνετε πως όλα είναι αλληγορικά.Βάλτε στη θέση του αλχημικού δοχείου τη μητέρα γη,το δοχείο του πλάτωνος δηλ.την φυσική ύλη που γεννιόμαστε και πεθαίνουμε.Το κάψιμο είναι τα βάσανα και τα πάθη που περνάμε σε κάθε ζωή που διάγουμε εδώ κάτω:Τι στενοχώριες,τι αρρώστιες,επαγγελματικά προβλήματα,άγχος κ.α. και όμως όλα αυτά είναι απαραίτητα για τη μετατροπή μας σε χρυσάφι.Ο καθαρισμός του χαρακτήρα μας,το λουτρό μας με την απομάκρυνση των κακών ορμών,σκέψεων και συναισθημάτων μας...
Οι διαλύσεις που είναι οι θανάτοι μας στο υλικό-πυκνό επίπεδο και οι συμπυκνώσεις μας που είναι η επαναγέννηση μας στο φυσικό-υλικό πυκνό στοιχείο...
Και όλα αυτά γίνονται αναρίθμητες φορές μέχρι να γεννηθεί ο θείος υδράργυρος (MERCURIUS) που δεν είναι παρά η κατάσταση του θεάνθρωπου-Χριστού ,μια ανώτερη πνευματική κατάσταση που αφορά όλα τα σώματα μας από το πυκνό φυσικό μέχρι το νοητικό!


Τρείς καταστάσεις ήταν σταθμοί στην αλχημική διαδικασία .Το NIGRENDO (μαύρη κατάσταση) που δεν ήταν παρά η πλήρησ καύση της πρώτης ύλης δηλ.του ζωικού χαρακτήρα και τον καθαρισμό  του ανθρώπινου νου ώστε να μπορεί να δεχτεί τη σοφία και την αγάπη.
Όταν καθαρισθεί με τα λουτρά και τις συνεχείς εξαχνώσεις-συμπυκνώσεις φτάνει στην κατάσταση του ALBENTO (λευκού) έχει εξαγνισθεί,δε φέρει πιά κανένα πάθος και καμμιά κακή σκέψη και ορμή,είναι λευκός στην ψυχή και το νού του,έτοιμος να δεχτεί όλη την αγάπη και σοφία που είναι τόσο ζεστά,που θα του δώσουν ένα κόκκινο χρώμα.Είναι η κατάσταση RUBENTO -ο φοίνικας που γεννιέται από τη στάχτη του!


εικ.Η τρίχρωμη σημαία της ελληνικής επανάστασης με το ρόπαλο του Ηρακλή έχει αλχημική προέλευση!


 Το ανώτερο στάδιο απ'αυτά είναι η θεία ομοίωσις κάτι πολύ ανώτερο που λέγεται χρυσή κατάσταση.Η πλήρης γνώση και σοφία αλλά και η προσφορά προς όλους-η ανεξάντλητη προσφορά σαν ένα ήλιο που δίνει αιώνια το φως και τη ζέστη του χωρίς να τελειώνει ποτέ!


Ο πνευματικός δάσκαλος μας-Ο ΑΛΧΗΜΙΣΤΗΣ- είναι αυτός που επιτελεί το έργο.Η ορθόδοξη εκκλησία αναφέρεται σε αυτόν με τη μορφή του προστάτη αγίου μας που συνήθως μας έχει τάξει κάποιος παππούς ή γιαγιά.Βέβαια μπορεί να είναι οποιοσδήποτε μεγάλος μύστης που θα αναγνωρίσουμε στην πορεία...Στο έργο μεγάλο ρόλο παίζουν οι συνθήκες του περιβάλλοντος,τα αστέρια και κυρίως ο Ηλιος που συμβολίζει τη λογική -σοφία με το φως του και η Σελήνη που συμβολίζει την αγάπη.Και τα δύο μαζί οδηγούν στον ΙΕΡΟ ΓΑΜΟ την έλλογη αγάπη που τόσο μεγάλη σημασία έδινε ο μεγάλος δάσκαλος Πέταρ Ντένωφ!


Οι αλχημιστές του μεσαίωνα διέσωσαν με αλληγορίες αυτή την εσωτερική γνώση που καλλιέργησαν οι πρώτοι χριστιανοί ως Γνωστικοί και παλαιότερα οι αρχαίοι στα μυστήρια και πιο παλιά στην Ινδία με τις ουπανισάδες και πιο παλιά ακόμη στη μέση του ειρηνικού ωκεανού στη μεγάλη ήπειρο της Μου!Οι αλχημιστές του μεσαίωνα κινδύνευαν από κάψιμο στην πυρά αν αποκαλυπτόταν η αληθινή σημασία του έργου τους.Η ιερά εξέταση καραδοκούσε.Ακόμη και σήμερα λίγα είναι τα στοιχεία για το ολοκαύτωμα των μάγων-μαγισσών του μεσαίωνα..
Η Γνώση αυτή βέβαια χρησιμοποιήθηκε και αλλοιώθηκε από τις αστικές τεκτονικές στοές που σκοπό βέβαια είχαν την ανατροπή του φεουδαρχισμού και την κυριαρχία εκτός του κράτους και της γνώσης που από κτήμα του λαού θα γινόταν αποκλειστικό προνόμιο των εκλεκτών της νέας αστικής τάξης μέχρι σήμερα!


κωπηλάτης