Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

ΠΙΘΗΚΟΙ-Οι δημιουργοί του μεγαλιθικού πολιτισμού!

Η εξαφάνιση των μεγαλόσωμων ερπετών του μεσοζωικού αιώνα (60.000.000 π.χ.)έδωσε τη θέση του κυρίαρχου πάνω στη νέα Γη ,στα μικρά θηλαστικά που όλο και θα μεγάλωναν και θα εξελισσόταν στα μεγάλα εκείνα θηλαστικά -Μεγαθήρια-,τα οποία θα ήταν και οι πρόγονοι των σημερινών θηλαστικών.
Τέτοια ήταν τα Μαμούθ οι πρόγονοι των ελεφάντων ,οι τεράστιες προαρκούδες αλλά και γιγάντιοι πίθηκοι οι πρόγονοι των σημερινών πιθήκων.
Έχουν αναγνωριστεί 3 είδη γιγαντοπιθήκων με πιο σημαντικό το Gigantopithecus blacki ένα πίθηκο 3 μέτρα ψηλό και 540 κιλά βαρύ,που έτρωγε μπαμπού,καρπούς,σπόρους ,δηλ.ήταν χορτοφάγος.Απολιθώματα του βρέθηκαν στην Κίνα και Βιετνάμ.Τα είδη Gigantopithecus bilaspurensis ζούσε στην Ινδία και ήταν μάλλον μεγαλύτερο από το γιγαντοπίθηκο της Κίνας ενώ το είδος Gigantopithecus giganteus επίσης στην Ινδία είχε το μισό από τον αντίστοιχο της Κίνας.Όλα ήταν χορτοφάγα είδη.
Το μέγεθος του κρανίου του γιγαντοπίθηκου ήταν τέτοιο ώστε η νοητική του ανάπτυξη να ήταν μεγάλη και πιθανόν έτσι να δημιούργησε ενα σημαντικό πολιτισμό.Οι αναφορές που έχουν γίνει για τον λεγόμενο μεγαλοπόδαρο στον Καναδά (bigfoot ή sasquatch) και του Yeti στη Σιβηρία δείχνουν ότι η εξάπλωση του ήταν παγκόσμια,κατάφερε εύκολα πριν εκατομμύρια χρόνια να κυριαρχήσει στα υπόλοιπα θηλαστικά αφού είχε το προσόν από τη φύση της ανώτερης νοημοσύνης.
Η κατασκευή όπλων αφορούσε το ρόπαλο,το ακόντιο,το τσεκούρι ενώ πιθανά θα έχτιζε σπίτια και κυρίως τους πρώτους ναούς στην ιστορία της Γης.Αυτό δείχνει την ανάπτυξη μιας άλλης ανώτερης ικανότητος της πνευματικότητος.Εντυπωσιασμένος από τον έναστρο ουρανό ο τρίμετρος γιγαντοπίθηκος ανακάλυψε τις ιδέες του θαυμασμού,της ομορφιάς,τής αρμονίας, του θείου στην πρωτοεμφανιζόμενη στον πλανήτη,μορφή τους!
Πήραν πέτρες τεράστιες και χοντροκομμένα άρχιζαν να τις τοποθετούν τη μία δίπλα στην άλλη και μετά πάνω στίς  άλλες,φτιάχνοντας τα πρώτα επίπεδα γεωμετρικά σχήματα του τριγώνου,τετραγώνου,κύκλου και μετά τα το πρώτο γεωμετρικό στερεό της τρίγωνης πυραμίδας.(βλ.εικόνα)
Ολα αυτά τα μεγαλιθικά μνημεία(ντολμέν) με χοντροκομμένες πέτρες που βρέθηκαν σε όλο τον πλανήτη είναι δημιουργήματα του προγόνου του σημερινού πιθήκου,ας λένε οι άνθρωποι ότι είναι δικά τους δημιουργήματα.Ίσως μάλιστα να έφτασαν στην τελειότητα τους στο μεγαλιθικό μνημείο του stonehentz της Αγγλίας.Oι μεγάλιθοι αυτοί του μνημείου είναι κυρίως αλάξευτοι,ενώ η προσπάθεια λάξευσης του μνημείου πρέπει να έγινε πολλά χρόνια αργότερα από τον "εχέφρονα" άνθρωπο που θαυμαστός αντίκρυσε ενα πελώριο ναό φτιαγμένο από ένα άλλο ζωικό είδος που δεν ήταν πρόγονος του,τον πίθηκο.
Σε αυτά τα μνημεία οι πρώτοι εκείνοι γιγάντιοι πίθηκοι μαζευόταν το βράδυ ανάβοντας φωτιές και έκαναν τις πρώτες προσευχές και τελετές προς το δημιουργό τους ,ανέπτυξαν ανώτερες αισθήσεις όπως η διαίσθηση και η ομαδική ενόραση και όρισαν ίσως τους πρώτους ιερείς σε τάξη ισοδύναμη με τους αρχηγούς τους.

Παρόμοια μνημεία υπάρχουν στο καρνάκ της Γαλλίας.Έχει μείνει στην ελληνική μυθολογία ο έρωτας του κύκλωπα Πολύφημου με τη Γαλάτεια και την ίδρυση ιερού,στην Αίτνα προς τιμή της.

Στα νησιά του Πάσχα τα μεγαλιθικά αγάλματα,φαίνεται να είναι αλάξευτοι μεγάλιθοι που τοποθετήθηκαν σε γραμμική διάταξη από τους γίγαντες πίθηκους του νησιού προ χιλιάδων,ίσως εκατομμυρίων ετών,ενώ οι μετέπειτα κάτοικοι,άνθρωποι,του νησιού,λάξευσαν στους ακατέργαστους μεγάλιθους τα πρόσωπα που κοιτάνε τον ουρανό ,ως ανάμνηση του χαμένου γένους των γιγάντων πιθήκων που έφυγαν οι ψυχές τους για πάντα στον ουρανό!

Γι' αυτούς μιλάνε οι αρχαίοι Έλληνες στους μύθους τους ενώ οι αθηναίοι σε αυτούς(λανθασμένα) ανέβαζαν την καταγωγή τους λέγοντας για τον Κέκροπα τον πρώτο βασιλιά τους που είχε ουρά(κέκροψ),εικονίζοντας σε αυτόν την ιστορία των 3 ζωικών ειδών κυρίαρχων στην ιστορία του πλανήτη ,των ερπετών ζωγραφίζοντας τον μισό φίδι,τους πίθηκους και τους ανθρώπους.
Μιλάνε για τα τεράστια οστά που είχαν οι πρόγονοι τους όπως ο Ορέστης όμως αυτός ήταν άνθρωπος !Επίσης για τους γίγαντες του ηρωικού γένους που πολέμησαν στα τείχη της Θήβας και την αγριότητα κάποιων απ'αυτών που τους οδηγούσε στον κανιβαλισμό.Για τους Σπαρτούς και για τους γίγαντες της Κολχίδας .Οι Λαιστρυγόνες της Ιταλίας δείχνουν την πτώση του πολιτισμού τους σε ανθρωποφαγία όπως αργότερα,οι ποιμένες και μεταλλουργοί και αρχιτέκτονες κύκλωπες που έμειναν στην ιστορία για τα κυκλωπεια τείχη ,αλλά και για την κατασκευή της περικεφαλαίας του Άδη που τον έκανε αόρατο και της τρίαινας του Ποσειδώνα.Οι Γίγαντες που βοηθούν αρχικά τους ολύμπιους στη μάχη με τους τιτάνες και μετά στρέφονται εναντίον τους δηλώνοντας την παρακμή της πνευματικότητας τους.
Η περιγραφή του σώματος τους ,με σώμα μέγιστο,δύναμη ακαταγώνιστο,κόμη μακριά και δασεία και γένεια μεγάλα κατευθύνει το μυαλό στον προανθρώπινο πολιτισμό των γιγάντων πιθήκων.
Πιθηκούσα νήσος λέγεται και το νησί δίπλα στην Καμπανία (σήμερα Ίσχια) που πέρασαν τα υπολείμματα των ηττηθέντων γιγάντων με αρχηγό τον Μίμα.
Στην πιθηκούσα κατοικούσαν και οι Κέρκωπες (από κέκροψ=ουρά,αλλαγή θέσης κ με ρ) ,λαός δόλιος,πανούργος οι οποίοι ζήτησαν χρήματα από το Δία για να συμμαχήσουν μαζί του εναντίον των τιτάνων,αλλά αυτοί πήραν τα χρήματα και δεν πολέμησαν.Γι' αυτό ο Δίας τους απολίθωσε ή τους μεταμόρφωσε σε πίθηκους! Ο Διόδωρος αναφέρει πολλούς κέρκωπες ληστές στη Λυδία και την Έφεσσο τους οποίους εξολόθρευσε ο Ηρακλής.Στον Σουίδα αναφέρονται ως ψεύτες ,απατεώνες και υπερόπτες ενώ έγινε και ρήμα ,κερκωπίζειν και κερκώπιος αγορά.
Εμφανής ξανά η πνευματική κατάπτωση του γένους των πιθήκων.
Επίσης στην Ινδία ο θεός Χάνουμαν είναι πίθηκος ενώ πίθηκοι κατάφεραν να καταλάβουν τη Σρι-Λάνκα όπως αναφέρεται στα ιστορικά τους έπη!
Ομοίως στην παλαιά διαθήκη αναφέρονται οι ξακουστοί γίγαντες ραφαειμ που εξοντώθηκαν από τους ισραηλίτες,ενώ παντού σε όλον τον πλανήτη γίνονται αναφορές σε αυτούς μέχρι τις μέρες μας για τα υπολείμματα των γιγαντοπιθήκων στη μορφή του Yeti στη σιβηρία και του μεγαλοπόδαρου στον Καναδά!Κάτι ανάλογο γινόταν άλλωστε με τους αρχαιοπτέρυγες-δράκους μέχρι την πρώιμη αρχαική εποχή!

 εικ.ο Μεγαλοπόδαρος-Big-Foot                                      εικ.ο ινδικός θεός Χάνουμαν.
Βεβαίως ο πολιτισμός των πιθήκων έφτασε σε μεγάλη ακμή ίσως κάποια λίγα εκατομμύρια χρόνια προ της εποχής μας ,όμως τελειωσε και αυτός αφού εισήλθε σε παρακμή!Τα πιθανά αίτια της εξαφάνισης τους η κλιματική αλλάγη από μια μεγάλη φυσική καταστροφή που χτύπησε το βόρειο ημισφαίριο.Στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται η ήττα των γιγάντων στο Φλέγραιο πεδίο δηλ.τον τόπο της πολλής φλόγας.."και έπεσαν πολλοί κεραυνοί του Διός,και εκάη ο τόπος υπό της πολλής φλόγας ' όθεν ανέβλυσαν και θερμά ύδατα" γράφει  ο Α.Σταγειρίτης.Το φλέγραιον κάποιοι το τοποθετούν στην Κύμη της Καμπανίας της Ιταλίας κοντά στον Βεζούβιο και  δίπλα στη πιθηκούσα νήσο όπου κατέφυγαν οι νικημένοι γίγαντες-πίθηκοι!Ο Πολυβώτης νικημένος από τον Ποσειδώνα ετάφη κάτω από το ηφαίστειο της Νίσυρου και ο Εγκέλαδος κάτω από την Αίτνα στη Σικελία.
Όλα αυτά δείχνουν μια γεωλογική αναστάτωση ,μια αστάθεια στο φλοιό της Γης που οδήγησε στο ξέρασμα λάβας σε μεγάλη έκταση και ποσότητα με αποτέλεσμα το θάνατο των μεγαθηρίων και γιγαντοπιθήκων αλλά κυρίως ο αιφνίδιος χειμώνας που ακολούθησε αποτελειώνοντας τα μαμούθ ενώ οι πίθηκοι κατέφευγαν σε σπηλιές με περιορισμένη δυνατότητα , προσαρμογής στο νέο περιβάλλον.Πιθανή είναι η εμφάνιση κάποιας επιδημικής ασθένειας που αποδεκάτισε τους πιθήκους ενώ τα απομεινάρια τους εναγωνίως έψαχναν για τροφή και καταφύγιο.
Ο πολιτισμός τους είχε πια τελειώσει,Λίγοι επιβίωσαν και αυτοί άρχισαν να οπισθοδρομούν!
Σκελετοί τους ,βρίσκονται,αραιά και πού,γιατί πρώτοι αυτοί χρησιμοποίησαν την καύση νεκρών.
Φαίνεται ότι είχαν επηρεαστεί θρησκευτικά από τη λάβα των συχνά εκρηγνυόμενων ηφαιστείων και θεώρησαν το πύρ ιερό στοιχείο.Έτσι παρέδιδαν τα σώματα των νεκρών συντρόφων τους στη φωτιά μα την πίστη ότι οι ψυχές τους κατευθύνονται γρηγορότερα στους ουράνιους τόπους που εκτοξεύεται και το πύρινο υλικό των ηφαιστείων.Αυτό θα γίνει αργότερο έθιμο και στους πρώτους λευκούς ινδοευρωπαίους.
Ο σύγχρονος εκφυλισμένος απόγονος τους είναι μάλλον ο ουρακοτάγκος ο πιο έξυπνος πίθηκος .Τα υπόλοιπα είδη πιθήκων είναι απόγονοι και αυτοί των άλλων ειδών πιθήκων που έζησαν το μεσοζωικό αιώνα!
Μαζί με τους γιγαντοπίθηκους ζούσε συγχρόνως και το νέο ζωικό είδος που έμελλε να κυριαρχήσει αργότερα στον πλανήτη.Ο homo.errectus στην Ασία εξελισσόταν σιγά-σιγά προς το σοφό άνθρωπο του Νεάντερταλ ,ενώ ο παρηκμασμένος και αποδεκατισμένος πληθυσμός των γιγαντοπιθήκων σύντομα θα εξολοθρευόταν από τον άνθρωπο που φαίνεται να χρησιμοποιεί σύγχρονα όπλα όπως σφεντόνες και τόξα με βέλη που του επιτρέπει να χτυπά από μακριά και να φεύγει!
Ο  Όμηρος μιλώντας για τον μύθο των Κυκλώπων με τη μαζική εξόντωση τους και τη τύφλωση του Πολύφημου από το νέο ζωικό είδος,τον άνθρωπο Οδυσσέα,αποκαλύπτει το οριστικό τέλος εκείνου του πολιτισμού!
Ο Οδυσσέας όμως τυφλώνοντας το τρίτο μάτι που είχε ανεπτυγμένο εκείνη η φυλή των πιθήκων θα έδινε και την αρχή του τέλους στην επαφή του ζωντανού εχέφρονος δημιουργήματος με την παγκόσμια συνειδητότητα,θα κατέστρεφε την ενόραση που είχαν αναπτύξει οι γιγαντοπίθηκοι και το νέο ζωικό είδος θα βάδιζε πια μόνο στην εχθρική γιάυτό φύση,αποκομμένος από τη γνώση εκείνων των ανώτερων δυνάμεων της φύσης που θα τον οδηγούσαν με ασφάλεια στην υλική ζωή του.Αυτό θα ήταν πια προνόμιο,μόνο, των ιερέων και των βασιλιάδων και των εκλεκτών που έπαιρναν μέρος στα μυστήρια.παραπομπές:
Αθανασιου Σταγειρίτη.Ωγυγία ή Αρχαιολογία
http://www.wynja.com/arch/gigantopithecus.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Gigantopithecus
http://creation.com/giants-in-the-land-an-assessment-of-gigantopithecus-and-meganthropus
http://www.kalymniansvoice.com/el/component/content/article/164--a-/17530-q----yeti---q

κωπηλάτης