Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ


Τον Ιούλη του 1925 στο Τενεση των ΗΠΑ κατηγόρησαν το δάσκαλο John Scopes για παραβίαση νόμου της πολιτείας Τενεσή ,διδάσκοντας το νόμο της εξέλιξης του Δαρβίνου.Το Τενεσή είχε απαγορέψει από τον Μάρτιο του 1925 κάθε διδασκαλία που θα αρνιόταν τη θεϊκή δημιουργία του ανθρώπου όπως αναφέρεται στη Βίβλο.Η δίκη απέκτησε παγκόσμιο ενδιαφέρον λόγω της αντιπαράθεσης ακραίων προτεσταντών με φιλελεύθερων ερμηνευτών της Βίβλου!Ο δικαστής απέκλεισε κάθε εξέταση και περιόρισε τη δίκη απλά σε μία ερώτηση στον κατηγορούμενο:"Διδάσκετε  σχετικά την εξέλιξη του ανθρώπου ή όχι"?Ο δάσκαλος απάντησε ΝΑΙ και καταδικάστηκε σε 100$ πρόστιμο.Ο νόμος αυτός ακυρώθηκε το 1967.
Όμως δεν τελείωσε εκεί.Αντιγράφουμε από άρθρο του Π.Αντωνόπουλου:
"...Το 2005 η Σχολική Επιτροπή της περιοχής του Ντόβερ στο Χάρισμπουργκ της Πενσυλβανίας απαιτεί από τους καθηγητές να διαβάσουν μια δήλωση προτού διδάξουν στις τάξεις τους την Εξέλιξη. Αυτή λέει ότι η θεωρία του Κάρολου Δαρβίνου “δεν είναι μια αποδεδειγμένη θεωρία” και έχει ανεξήγητα χάσματα. Η δήλωση παραπέμπει μετά τους μαθητές στο βιβλίο τους που περιέχει πληροφορίες για το Ευφυές Σχέδιο. Ως γνωστόν το Ευφυές Σχέδιο είναι μια θεωρία που υποστηρίζει ότι, “ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των οργανισμών εξηγούνται καλύτερα από μια ευφυή αφορμή ή αιτία παρά από μια μη κατευθυνόμενη διαδικασία όπως είναι η φυσική επιλογή”. Το Συμβούλιο Παιδείας της Πολιτείας του Κάνσας ψήφισε 6 προς 4 να επιτρέψει μια σειρά δηλώσεων στις τάξεις οι οποίες επικρίνουν τη θεωρία του Κάρολου Δαρβίνου. Τον Αύγουστο του 2005 ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ευφυές Σχέδιο πρέπει να διδάσκεται παράλληλα με την εξέλιξη. Το φθινόπωρο του 2005, στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, μια ομάδα γονέων μαθητών Λυκείου προσέφυγε στα δικαστήρια προσβάλλοντας αυτή την απόφαση. Οι γονείς νίκησαν. Το δικαστήριο αποφάσισε πως ο «ευφυής σχεδιασμός» δεν είναι επιστήμη, συνεπώς η διδασκαλία του είναι αντισυνταγματική αφού το Σύνταγμα των ΗΠΑ διαχωρίζει σαφώς θρησκεία από κράτος..."
Η αλήθεια τελικά ίσως είναι κάπου στη μέση.Κάθε ζωικό είδος εξελίσσεται σύμφωνα με μια ακολουθία,πολλές φορές όμως η φύση κάνει την επανάσταση της και  κάτι, όπως κλιματική αλλαγή,χημική ουσία,ακτινοβολία κ.α. δρα σαν ανάφλεξη για την ενεργοποίηση δυνάμεων που δεν είχαν μέχρι τότε εκδηλωθεί στον οργανισμό και αυτός κάνει ένα άλμα,παράγει ένα ανώτερο νοητικά προϊόν και δημιουργεί πολιτισμό. Έτσι με μία βίαιη ενέργεια της φύσης ακολουθεί άλλο δρόμο η ιστορία στον πλανήτη.Η βία έλεγε ο΄Εγγελς είναι η μαμή της ιστορίας.Αυτό λοιπόν έγινε στον πλανήτη μας πρώτα τα έντομα ,μετά οι δεινόσαυροι,μετά οι πίθηκοι και ακολούθησαν σήμερα οι άνθρωποι.
Αύριο που θα υποστρέψει ο ανθρώπινος πολιτισμός ένα νέο ζωικό είδος,(το σκυλί,ο σκίουρος,ή η γάτα...) θα εξελιχθεί σε νοήμον και θα δημιουργήσει το δικό του πολιτισμό και ο δικός μας θα μείνει μια ανάμνηση για το νέο είδος όπως έμειναν σε εμάς τα οι δράκοι,τα μυρμήγκια και οι γίγαντες!
Αυτό σημαίνει ότι η γάτα έχει το δικό της πρόγονο ,το μυρμήγκι το δικό του ,ο πίθηκος τον δικό του και ο άνθρωπος επίσης έχει το δικό του πρόγονο:
                                                                                            εικ.ίσως ο αυριανός κυρίαρχοσ του πλανήτη
Αυτός λοιπόν ο πρώτος άνθρωπος εμφανίστηκε ως  
Ardipithecus ramidus και έζησε προ 5.000.000 χρόνια στην Αιθιοπία όταν ήδη οι γίγαντες πίθηκοι είχαν φτάσει στο απόγειο τον πολιτισμό τους!
Μετά απ' αυτόν θα εμφανιστεί ως εξέλιξη του ο αυσταλοπίθηκος (Australopithecus afarensis) που έζησε πριν 4.000.000 χρόνια επίσης στην Αιθιοπία.Ονομάστηκε Lucy γιατί οι αρχαιολόγοι άκουγαν όταν ανακάλυψαν το σκελετό,το τραγούδι των Beatles :Lucy in the sky with dimonds.
H απόδοση του προσδιοριστικού  συνθετικού ...pithecus στα δύο αυτά είδη είναι λάθος και προκαλεί τη σύγχυση με το είδος πίθηκος.Ο πίθηκος είναι άλλο ζωικό είδος από τον άνθρωπο και κατάγονται και οι δύο αν θέλετε από κάποιο τρωκτικό της εποχής των δεινοσαύρων!

εικ1.Αρδιπίθηκος
                                  εικ2.αυστραλοπίθηκος

Ο αυστραλοπίθηκος θα δώσει τη σειρά του στον Homo habilis που έζησε προ 2.000.000 χρόνια στην Τανζανία και αυτός θα εξελιχθεί στον άνθρωπο τον όρθιο (Homo erectus) που έζησε προ 1.500.000 χρόνια στην Αφρική αλλά και στην Ινδία ,Κίνα και Ινδονησία!
 

εικ3.homo habilis κατεργάζει πέτρες.                                   εικ.4 ανθρωπος ο όρθιος ψήνει στη φωτιά.
                                                                                                  
                              εικ.6 παιδι νεάντερταλ από το Γιβραλτάρ.
εικ5.νεαντερτάλιος ευρωπαιος

Μετά απ' αυτόν εμφανίζεται ο Homo sapiens neanderthalensis που έζησε προ 500.000 χρόνια στην Ευρώπη(ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων της Χαλκιδικής που βρέθηκε από τον Άρη Πουλιανό) αλλά και στη δυτική και κεντρική Ασία και φέρει το προσδιοριστικό-σοφός-sapiens δείχνοντας το άλμα που αναφέραμε στην εξέλιξη του είδους ανθρώπου ως αποτέλεσμα κάποιας κλιματικής αλλαγής ή ακτινοβολίας ή κάτι πολύ βαθύτερο που οδήγησε τον άνθρωπο να αποκτήσει την ικανότητα ανώτερων νοητικών λειτουργιών,όχι απλά κάτι που θα τον βοηθούσε τεχνολογικά,(αυτό ήδη είχε δοθεί από τον Προμηθέα στον  H. erectus ,αφού είχε εργαλεία,όπλα  και φωτιά.)
Είναι αυτό που καλούμε ΣΟΦΊΑ ως ικανότητα να διαχειρίζεται την τεχνολογία και τον πολιτισμό προς ανώτερες πνευματικές καταστάσεις πέρα από την συνήθη ζωική μέχρι τώρα κατάσταση!
Ακολουθεί τέλος το σημερινό είδος του σοφού ανθρώπου το Homo Sapiens Sapiens η εξέλιξη του νεαντερτάλειου ανθρώπου-όπως τελευταία αποδεικνύει η επιστήμη-και το αποκορύφωμα της εξέλιξης του ζωικού είδους άνθρωπος.
                                               εικ.7 ο εχέφρων άνθρωπος homo sapiens sapiens              .                      
Το είδος αυτό εμφανίστηκε προ 200.000 χρόνια στη μεση παλαιολιθική περίοδο στην Αφρική και στη Δυτική Ασία.Ήταν ο πρόγονος της μαύρης φυλής από την οποία θα εμφανιστούν αργότερα η κίτρινη στην Ασία και η λευκή στα δάση της Ευρώπης και της Ρωσίας.Η λευκή φυλή πιθανά να προήλθε από μετάλλαξη η αδράνεια του γονιδίου της μελανίνης σε απομονωμένες ομάδες ανθρώπων ίσως νεαντερτάλιων που ζούσαν στα σκιερά δάση της Ευρώπης και στις σπηλιές, όπου δε χρειαζόταν  μελανίνη για να προφυλαχθεί από το φως.Η ανάμιξη με το νέο είδος homo sapiens sapiens εδώ είναι πολύ πιθανή,όπως και η ανάμιξη με κάποιους...,ίσως,άλλους λευκούς από κάποιο άλλο πλανήτη,αλλά αυτό θα το δούμε σε άλλη ανάρτηση!
Τελειώνοντας να αναφέρουμε ότι οι σημερινοί γορίλες,χιμπατζήδες,μακάκοι κ.α. δεν είναι παρά προίοντα εξέλιξης των καταρρίνιων πιθήκων,δρυοπίθηκων και ραμαπίθηκων της μειόκαινης εποχής ενώ ο ουρακοτάνγκος προιόν υποστροφής του ευφυούς-γιγαντοπίθηκου που κυριάρχησε στη μεσοζωική περίοδο.Οι πρόγονοι των ανθρώπων αναφέρονται σε συγκεκριμένα είδη ανθρωπίδων που το μόνο κοινό με τους πιθήκους είχαν ότι απλά έμοιαζαν με αυτούς!
παραπομπές:
εγκ.πάπυρος-λαρούς-μπριτάνικα:δίκη πιθήκων
http://en.wikipedia.org/wiki/Homo_sapiens_sapiens