Κυριακή, 3 Ιουνίου 2012

ΕΝΤΟΜΑ-Ο πρώτος νοήμων πολιτισμός του πλανήτη!

Το άρθρο τούτο,στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε δύο βιβλία.Το συμπόσιο Πλάτωνος και το μύθο του μεγάλου μύστη, κωμικού ,Αριστοφάνη και στο "Εσωτερισμός και Σύγχρονη Σκέψη" του μεγάλου ρώσου φιλόσοφου και εσωτεριστή Πέτρου Ουσπένσκι που έγραψε απο το 1912-1929 πριν γίνει μαθητής του μεγάλου Έλληνα εσωτεριστή-φιλοσόφου Γεώργιου Γεωργιάδη(Γκουρτζίεφ).
Ο Αριστοφάνης στο συμπόσιο αναφέρει ένα παλιό μύθο τότε που ζούσαν οι γίγαντες Ωτος και Εφιάλτης.Αυτοί που προσπάθησαν από την Όσσα να νικήσουν τους θεούς στον Όλυμπο.
Ήταν 2 οργανισμοί ενωμένοι με 4 χέρια και 4 πόδια και μπορούσαν να εκτελούν περίπλοκες κινήσεις να τρέχουν και και να ανεβαίνουν εύκολα σε βουνά και είχαν απίστευτη δύναμη.
Η αλαζονεία τους όμως να νικήσουν τους θεούς οδήγησε στην πτώση τους με τιμωρία την ΤΟΜΗ τους από το θεό του μέτρου Απόλλωνα!Από τότε το ΕΝ άτομο ,ετέμθη σε δύο και το ένα ήμισυ αναζητά το άλλο αιωνίως.Εκτός της πνευματικής σημασίας του συμβάντος ,θα σταθούμε στην πιθανή,κυριολεκτικά ύπαρξη στο φυσικό επίπεδο τέτοιων τεράστιων οργανισμών με 8 άκρα που θυμίζει αράχνες ή 6 άκρα και 2 κεραίες που θυμίζει τα ΕΝΤΟΜΑ!Oι αρχαίοι αθηναίοι συνήθιζαν να φορούν στα ρούχα τους χρυσά ομοιώματα τέττιγων (τζιτζίκια)σε ένδειξη της αυτοχθονίας τους.Κάτι θα ήξεραν!
O δε κριτής του Άδη Αιακός γιος της Αίγινας (τα όνοματα τους παραπέμπουν στην (F)ΑΙΑ-ΓΗ),ήταν ο γενάρχης των Μυρμιδόνων(Μυρμήγκια),οι οποίοι γεννήθηκαν στην Αίγινα από τα μυρμήγκια που μεταμόρφωσε σε ανθρώπους ο Δίας ,σε μια μυρμηγκοφωλιά στην κουφάλα ενός δένδρου, όταν στο νησί επικράτησε ανανδρία από την Ηρα που έριξε φίδια (ερπετά) στα νερά του νησιού.Οι άνθρωποι αυτοί,οι Μυρμιδόνες,έφυγαν μετά από την Αίγινα με αρχηγό το γίο του Αιακού,Πηλέα (παρατηρείστε το έτυμολογικό "πηλός") προς τη θεσσαλική Φθία (επίσης το ετυμολογικό "φθείνω"- μειώνω-υποστρέφω) όπου εκστράτευσαν στην Τροία(επίσης" τρώνω-τρωτός") με αρχηγό τον Αχιλλέα. (ένα τρωτό ήρωα του ηρωικού ησιόδιου γένους).
Όλος ο μύθος είναι αλληγορικός της γένεσης του πολιτισμού των εντόμων,μετά των φιδιών-ερπετών και τέλος των ανθρώπων υπό την καθοδήγηση των ηρώων.Ο μύθος παραλείπει τους γίγαντες!
Προ 200.000.000 χρόνια περίπου στον Παλαιοζωικό αιώνα η Γη είχε πλημμυρίσει με φυτά,ενώ η θάλασσα με τους πρώτους χονδριχθύες,τα πρώτα θαλάσσια ερπετά ενώ ήδη ζούσαν τα πρώτα θαλάσσια ασπόνδυλα καρκινοειδή (γαρίδες,αστακοί) ,τα έντομα της θάλασσας που πρώτα θα έβγαιναν στη στεριά και πλημμύρισαν τη στεριά με τα πρώτα τεράστια μυρμήγκια,κατσαρίδες, κ.α.Πολλά απ'αυτά θα αποκτούσαν φτερά όπως οι ακρίδες,τερμίτες και οι μέλισσες.
Αυτά τα έντομα θα ήταν οι πρώτοι κυρίαρχοι στον Πλανήτη μας.Μια άλλη κατεύθυνση της εργασίας της φύσης απ' αυτή των ερπετών,των πιθήκων και του ανθρώπου,που προηγήθηκε αυτών!Τα έντομα αποκαλύπτουν στη δομή τους μορφές που είναι συχνά πιο τέλειες απ' εκείνες του ανθρώπου και των ζώων,ώστε να επιβάλλουν την αναγνώριση ενός πλούσιου παρελθόντος πίσω τους και την ανάγκη θεώρησης των τωρινών μορφών ως εκφυλισμένων μορφών!
Αυτό αφορά κυρίως τα μυρμήγκια και τις μέλισσες.Οι οργανωμένες κοινότητες τους μας προκαλούν θαυμασμό,αλλά ο αμετάβλητα ψυχρός ορθολογισμός τους και η απόλυτη αδυναμία  του ατόμου να ξεφύγει από τη ζωή της μυρμηγκοφωλιάς και του σμήνους των μελισσών μας τρομάζει,καθώς και η σκέψη ότι εμείς οι άνθρωποι κάποτε θα μπορούσαμε να τους μοιάσουμε!
Φαίνεται ότι τα μυρμήγκια και οι μέλισσες αρχικά ήταν όντα νοήμονα και εξελισσόμενα με μεγάλο πολιτισμό,αλλά μετά κάποια εκατομμύρια χρόνια σταμάτησαν να εξελίσσονται.Το τεράστιο μέγεθος τους που περίγραψε ο Ηρόδοτος και ο Πλίνιος (γιγάντια μυρμήγκια του Θιβέτ),άρχισε να μειώνεται.

**Πολλοί απορούν γιατί δε βρίσκονται απολιθώματα αυτών των τεράστιων εντόμων.Μην ξεχνάμε ότι πέρασαν 200.000.000 χρόνια από τότε.Πιθανά λόγω του μεγέθους τους η κοινότητα να προχωρούσε σε πλήρη καύση των πτωμάτων,ενώ αν κάποια δεν καιγόταν υποβλήθηκαν στα εκατομμύρια χρόνια που πέρασαν σε οργανική αποσάθρωση και σχηματισμό των ασβεστολιθικών πετρωμάτων που αφθονούν σε πολλές περιοχές του πλανήτη!
Έτσι είναι πολύ πιθανό να περπατάμε πάνω στα υπολείμματα αυτών των ,προ της προϊστορίας,τεράστιων οργανισμών.

Συνχ.Κατα τον Ουσπένσκυ απέρριψαν την ιδέα της ανώτερης γνώσης και του εσωτερικού κύκλου της ζωής,πίστεψαν ότι ήξεραν το καλό και το κακό,και προσπάθησαν να υποτάξουν τη φύση όπως περιγράφει ο μύθος των αλωάδων Ώτου και Εφιάλτη.Υπέταξαν έτσι τη δυνατότητα του ατόμου να εξελίσσεται, στο συμφέρον της κοινότητας και κατέστρεψαν κάθε διάκριση του εαυτού από τη γενική μάζα.
Η κοινωνία τους ήταν μια ιδανική κομμουνιστική κοινωνία με μια πολύ υψηλή αλλά μονόπλευρη κουλτούρα βασισμένη σε ολότελα διανοητικούς υπολογισμούς κέρδους ωφέλειας, με έλλειψη φαντασίας και πνευματικότητος(μυστικισμού).
Η Φύση ύψωσε το μαγικό ραβδί της και τα μίκρυνε,έκανε τις ικανότητες τους αυτόματες συνήθειες και αυτός ο αυτοματισμός,γράφτηκε στο DNA τους για πάντα!Η νοημοσύνη πλέον δεν είναι μόνο άχρηστη σε μια μυρμηγκοφωλιά αλλά και επικίνδυνη.Αν έστω και ένα μυρμήγκι θα την εμφάνιζε θα θανατωνόταν συνοπτικά!Τα ιδανικά κομμουνιστικά κράτη έγιναν τυραννικά ,οπισθοδρομικά καθεστώτα με άτομα-ρομπότ,στα οποία δεν ωφελείται κανείς,ούτε και οι τύραννοι.Οι βασίλισσες των μελισσών σκοτώνονται τελικά όπως οι κηφήνες!
Αυτός ο υποστραφής αποκρουστικός πολιτισμός ίσως είναι ο πρόδρομος του δικού μας,μια νέα κοινωνική μοιρολατρεία την οποία ήδη ζούμε.
Τελειώνοντας δεν θα αναφερθούμε στο πως τα ψάρια με τη μορφή αμφιβίων βγήκαν από τη θάλασσα και κυριάρχησαν πάνω στη Γη με τη μορφή των δεινοσαύρων αλλά με τα λόγια ενός σοφού του  Μauric Maeterlink για τον πολιτισμό των άσπρων μυρμηγκιών:
"O πολιτισμός τους είναι ο πιο παλιός απ 'όλους,είναι ο πιο περίεργος,ο πιο περίπλοκος,ο πιο ευφυής και κατά μια έννοια,ο πιο λογικός και ο πιο προσαρμοσμένος στις δυσκολίες της ύπαρξης,απ' όσους έχουν εμφανιστεί πάνω στη Γη πριν από το δικό μας.....ο εξαναγκασμός σε θυσία και αθλιότητα των πολλών, προς όφελος ή για την ευτυχία κανενός-και όλα αυτά προκειμένου να μπορεί να συνεχιστεί ένα είδος παγκόσμιας απελπισίας,που ανανεώνεται και πολλαπλασιάζεται όσο διαρκεί ο κόσμος.Αυτές οι πόλεις των εντόμων,που εμφανίστηκαν πριν από μας,θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σαν μια γελοιογραφία των εαυτών μας,σαν μια παρωδία του επίγειου παράδεισου προς τον οποίο τείνουν οι πιο πολλοί πολιτισμένοι άνθρωποι...Είχαν κάποτε φτερά,τώρα πια δεν έχουν.Είχαν μάτια που όμως τα παρέδωσαν.Είχαν κι ένα φύλο'το θυσίασαν και αυτό." 
Και πριν απ' αυτό ,συμπληρώνει ο Ουσπένσκυ,θυσίασαν την νοημοσύνη τους,τον οδηγό προς την πνευματικότητα"!


κωπηλάτης