Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΗΛΙΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ και ο ΠΡΟΚΛΟΣ.

Ο Νεοπλατωνικός φιλόσοφος Πρόκλος έζησε από το 410 μ.χ. -485 μ.χ.γιός του ανώτατου Βυζαντινού δικαστή Πατρίκιου.Ίσως ο τελευταίος μεγάλος φιλόσοφος της αρχαιότητος που άκμασε επί τα χρόνια της Αθηναίδος αυτοκράτειρας Ευδοκίας,εθνικής το θρήσκευμα ,και φιλοσόφου ,αν και βαπτίστηκε υποχρεωτικά χριστιανή όταν παντρεύτηκε τον Θεοδόσιο το Β'.Ο ύμνος προς τον Ήλιο έχει επιστημονική σημασία ,πλήν της πνευματικής του σημασίας,αφού είναι ένα μεγάλο mantra ένωσης με την παγκόσμια συνειδητότητα και ταυτόχρονα η συνέχεια της πίστεως των αρχαίων Ελλήνων στο ηλιοκεντρικό σύστημα,από τα χρόνια του Πυθαγόρα το 570 π.χ. του Αριστοτέλη το 330 π.χ. και του Αρισταρχου του Σάμιου το 310 π.χ.Θεωρώ πιθανή τη γνώση της ηλιοκεντρικότητος από την πέρα του 1800 π.χ. εποχή των Ατλάντων και των Αθηναίων!Ο τιτάνας  Άτλαντας κρατούσε την ουράνια σφαίρα,άρα ήταν γνώστης της αστρονομίας που μετέδωσε και στη μέλανα προδωρική φυλή του Ηρακλή,σύμφωνα με το μύθο.Το ότι η φυλή Ντόγκον της Μαυριτανίας γνωρίζει καλά το αστρικό σύστημα του Σείριου,δεν οφείλεται στην επαφή τους με τους Σείριους εξωγήινους,αλλά στην μακρόχρονη παράδοση της υψηλής στάθμης της αστρονομίας που έφτασε προ χιλιάδων ετών,στους Άτλαντες της περιοχής.(Η οροσειρά Άτλας βρίσκεται στα σύνορα του Μαρόκου με την Μαυριτανία).
Η καθιέρωση της γεωκεντρικότητος από τον Μακεδόνα ,Πτολεμαίο ,πιθανά είχε πολιτική σκοπιμότητα ,ώστε να στρέψει την υπακοή των λαών στον ένα-αυτοκράτορα -θεό του πρώτου αστέρα του κόσμου,της Γης,που γύρω του περιστρέφονται όλοι οι υπόλοιποι αστέρες,το φεγγάρι και ο ήλιος και οι ψυχές θνητών και αθανάτων!
Παρέμεινε βέβαια η θεωρία αυτή μέχρι τον  Τζορντάνο Μπρούνο ,το 1600 μ.χ. ο οποίος μίλησε για πλήθος  ήλιων στο σύμπαν και κατοικουμένων πλανητών που περιφέρονται γύρω τους.Κάηκε βεβαίως ,ο αμαρτωλός, στην πυρά,γιατί επιπρόσθετα ήταν και ομοφυλόφιλος!
Ο Γαλιλαίος θα ξαναμιλήσει με επιστημονικά πλέον στοιχεία για την ηλιοκεντρικότητα,αλλά θα αποσυρθεί στο κέλυφος του ,από το φόβο της πυράς.Ο Κοπέρνικος έιναι ο πρώτος αναγεννησιακός αστρονόμος που θα δώσει στη δημοσιότητα την ηλιοκεντρική θεωρία του το 1514μ.χ.Το 1517 μ.χ. ο Λουθήρος δημοσιεύει τις προτεσταντικές του θέσεις!Δεν είναι βέβαια τυχαίες οι κοντινές χρονιές των αλλαγών που παρατηρούνται στη γενικότερη κοσμοθεωρία της Δύσης.Είχε προηγηθεί και η ανακάλυψη (για τρίτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία) της Αμερικής!
Ασ δούμε λοιπόν τους στίχους που αναφέρονται στην ηλιοκεντρική θεωρία του Πρόκλου:
μεσσατίην γὰρ ἐὼν ὑπὲρ αἰθέρος ἕδρην                                                             
καὶ κόσμου κραδιαῖον ἔχων ἐριφεγγέα κύκλον                                                       
πάντα τεῆς ἔπλησας ἐγερσινόοιο προνοίης.                                                                                 
ζωσάμενοι δὲ πλάνητες ἀειθαλέας σέο πυρσοὺς                                                                        
αἰὲν ὑπ᾽ ἀλλήκτοισι καὶ ἀκαμάτοισι χορείαις                                                                                     
ζῳογόνους πέμπουσιν ἐπιχθονίοις ῥαθάμιγγας.     
..συ που έχεις την υπέρ του αιθέρος μεσαία έδρα,και του κόσμου κατέχεις τον καρδιακό φεγγοβόλο κύκλο,με την δική σου εγερτήρια πρόνοια,εδόθη πληρότητα στα πάντα.
Οι πλανήτες ,κατά ζώνες ακολουθούν τους δικούς σου αειθαλείς πυρσούς,αιωνίως κινούμενοι από αδιάκοπους και άληκτους χορούς,αποστέλλοντες στους οικούντες επι της γης,ζωογόνες πνοές.   
(Η μετάφραση είναι του Γιώργου Λαθύρη από το έργο "Πρόκλος Ιεροί Ύμνοι "εκδ. Ηλιοδρόμιο).
Δυστυχώς κυκλοφορούν και άλλες μεταφράσεις στο διαδίκτυο που είναι τελείως πρόχειρες και αποφεύγουν να δώσουν ΠΡΟΣΟΧΗ στους επίμαχους στίχους!Γιατί άραγε?
Θα πούμε ότι ο Πρόκλος ήταν στη καταγωγή Λύκιος από την Ξάνθο (βλ.ετυμολογία ξανθού και Ξούθου πατέρα Ίωνα) της Λυκίας και είχε γνώση άριστη της καταγωγής του από τη λευκή ,ιωνική φυλή,του ελληνικού γένους,όπως διαμορφώθηκε αυτό με την ολυμπιακή, θρησκευτική και πολιτιστική μεταρρύθμιση του 776 π.χ.
Η Λυκία βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο και από εκεί καταγόταν και ο προστάτης των ναυτικών Αγιος Νικολαος (ΝΙΚΟΛΑΟΣ=ΑΛΚΙΝΟΟΣ, ο βασιλιάς του ναυτικού λαού των Φαιάκων).
Στον ύμνο στη Λύκια Αφροδίτη ο Πρόκλος ομολογεί :."αφού και εγώ είμαι εξ' αίματος Λύκιος",ενώ στον κοινό ύμνο Εκάτης και Ιανού αναφέρεται στον Ιανό ως προπάτορα ,ορθά αφού κατά πολλούς ήταν ταυτόσημος του γενάρχη Ίωνα,γιος του Ξούθου και της Κρέουσας,και ο σημαντικότερος θεός προπάτορας των λευκών,λυκογεννημένων Ρωμαίων!
Οι Λύκιοι κατά την παράδοση ήταν κρητικοί που διώχτηκαν από τους Πελασγούς-άτλαντες του Μίνωα,και με αρχηγό τον Σαρπηδόνα ήρθαν στη Μικρά Ασία και ονομάζονταν Τερμίλες στην αρχή και μετά Λύκιοι από τον Λύκο τον Αθηναίο,αδελφό του Αιγέα.Κοντά σε αυτούς κατοικούσαν και  ο συγγενικός λαός των Σόλυμων.
Ο βασιλιάς Ιοβάτης ήταν πεθερός του αιολέα ήρωα Βελλεροφόντη(φονιά του φοίνικα Βέλερου που εξουσίαζε την Κόρινθο όταν κατήλθαν από το βορά οι λευκοί ίωνες-φοίνικες).
Στη Λυκία σκότωσε τη χίμαιρα το φοβερό τέρας,με τη βοήθεια του φτερωτού Πήγασσου, αλλά και τους επιφανείς Λύκιους(όπως ο αιολέας Οδυσσέας τους μνηστήρες)!
Όλα αυτά δείχνουν εν αρχή τις συνεχιζόμενες ίσως προστριβές των γηγενών Πελασγών(κίτρινων) -Λελέγων(μελανών) και μετά του ατλαντικού πολέμου και ακολούθως τη μίξη της νεοεισερχομένης ιωνικής -λευκής φυλής των Δαναών,Φοινίκων και των Λύκων από το βορρά με τους γηγενείς της μεσογείου που δεν έγινε με ομαλό τρόπο.Παρόμοια γεγονότα έχουμε με τους Άρειους της Ινδίας και τους Δραβίδες.Πάντως ο Πρόκλος είχε γνώση της ελληνικότητας του γένους του  και της ιωνικής φυλετικότητος του,έζησε και πέθανε στην Αθήνα και τάφηκε στο Λυκαβητό(Λύκων άβατο)!
παραπομπές:
1]Πρόκλος.Περί της ιερατικής τέχνης των Ελλήνων-Ιεροί Υμνοι-Ηλιοδρόμιο

 κωπηλάτης