Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΜΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ 1897 ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΤΕ "ΟΜΑΔΑΣ Ε"!

Το άρθρο αυτό γράφεται με αφορμή την σημερινή γενική κρίση του ελληνικού λαού και στηρίζεται στο δυσεύρετο βιβλίο "Ο άλογος πόλεμος του 1897" του τέως διευθυντή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας κου Δ.Πρίγγουρη.
Ως γνωστό ο πόλεμος αυτός ήταν μια καταστροφή για τη νεογέννητη Ελλάδα αφού οι Τούρκοι νίκησαν θα λέγαμε άνετα τα ελληνικά στρατεύματα και το Πάσχα του 1897 ανήμερα, προέλασαν μέσα στη Λάρισα.
"..Οι τούρκοι ήταν οπλισμένοι με επαναληπτικά τυφέκια Μάουερ και οι Έλληνες με γκράδες (τα παλιά οπισθογεμή τουφέκια της επανάστασης του 1821!).Δεν υπήρχε καμιά τάξη ,ούτε ενθουσιασμός.Οι στρατιώτες χλεύαζαν τους εξαφανισμένους αξιωματικούς που τους έλεγαν παλιοκαφενέδες και οι αξιωματικοί έβριζαν τους στρατιώτες που ήταν ξυπόλυτοι,γυμνοί και πεινασμένοι...Τα συντάγματα,οι λόχοι διοικούταν από υπερήλικες,ανίκανους σωματικώς,διανοητικώς και ψυχικώς ,απειροπόλεμους αυλικούς ,που τους είχε διορίσει ο Διάδοχος..."
Αυτά αναφέρει ο στρατηγός Κ.Μαζαράκης Αινιάν και ο Κασεσιάν.
Ο Διάδοχος ήταν ο Δανός Γεώργιος Α' και ο πόλεμος έγινε γιατί το κλίμα στη χώρα ήταν τότε έντονα αντιδυναστικό και η βασιλική δυναστεία έπρεπε να εδραιωθεί!
Υπέρ του πολέμου η Γαλλία,Ρωσία και κυρίως η Γερμανία!
Η Εθνική Εταιρεία ανέλαβε τον παρασκηνιακό ρόλο της καλλιέργειας φιλοπολεμικού κλίματος,αλλά και της προετοιμασίας του πολέμου.Ποιά ήταν η Εθνική Εταιρεία?
Θα έλεγα η τότε "Ομάδα Ε".Μια μυστική οργάνωση που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1894 από ανθυπολοχαγούς με όραμα τον μεγαλοιδεατισμό .Σε αυτή εισήλθε η ελίτ των στρατιωτικών και η αφρόκρεμα της ελληνικής διανόησης.Αναφέρουμε τους: Παύλο Μελά,Κ.Μαζαράκ-Αινιάν,Γρηγόριος Ξενόπουλος,Ν.Λύτρας,Ι.Μεταξάς,Ν.Πολίτης,Γεώργιος Δροσινης,Ανδρέας Καρκαβίτσας και ο μεγάλος εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς!
Πρόεδρος της εταιρείας ήταν ο Σπύρος Λάμπρος.
Η τότε ομάδα Ε κατάφερε σύντομα να γίνει "κράτος εν κράτει" δηλαδή παρακράτος, ως παράλληλη κυβέρνηση.Αυτή οργάνωσε το 1897 τα ένοπλα σώματα των Μακεδονομάχων που συγκρουόταν με τον τουρκικό και βουλγαρικό στρατό  στη Μακεδονία.
Ο ιστορικός και Γ.Γ.του ΚΚΕ Γιάννης Κορδάτος υποστήριζε ότι η ηγεσία της Εθνικής Εταιρείας ήταν πράκτορες της Γερμανίας.
Η ψυχραιμία και η λογική έλλειπε παντελώς.Το κλίμα ήταν τέτοιο που όποιος ήταν εναντίον του πολέμου χαρακτηριζόταν προδότης από την Εθνική Εταιρεία.Έτσι έλεγε ο Νίκος Βαρδιάμπασης.
Όμως το ηθικό  των Ελλήνων στρατιωτών στον πόλεμο ήταν, αντίθετα, ηθικό ήττας και μάλιστα τρόμου.Περιγράφεται ότι η λέξη και μόνο "τουρκικό ιππικό"  έτρεπε του Έλληνες στρατιώτες σε άτακτο υποχώρηση ,τόσο φοβισμένοι ήταν, που νόμιζαν τα δέντρα και τους θάμνους ως εχθρικά στίφη που επέρχονται εναντίον τους.
Ο μόνος αξιωματικός που διακρίθηκε για τη μαχητικότητα του και τη γενναιότητα του ήταν ο μάλλον ρωσικής καταγωγής Σμολένσκι!!!
Τα αποτελέσματα του πολέμου γνωστά!Απέδωσε η Ελλάδα στην Τουρκία ένα χωριό αλλά υποχρεώθηκε να καταβάλλει 100.000.000 χρυσές δραχμές.Τουτέστιν έλευση στην Αθήνα του τότε ΔΝΤ που λεγόταν ΔΟΕ δηλ.Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος! Τότε εκχωρήθησαν στον ΔΟΕ τα μονοπώλια άλατος,σπίρτων,πετρελαίου,τράπουλας κ.α. και οι φόροι καπνού τα τέλη χαρτοσήμου και οι δασμοί του Τελωνείου Πειραιώς.Οι  Ρώσοι δεν δέχθησαν αμοιβή,όπως οι άλλες ξένες δυνάμεις, για τον αντιπρόσωπο τους στον ΔΟΕ!!
Ο ιστορικός Σ.Τζόκας έγραψε ότι ο πόλεμος του 1897 σκηνοθετήθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις,ιδιαίτερα την Γερμανία με σκοπό τον εξαναγκασμό της Ελλάδας να αποδεχθεί το πτωχευτικό συμβιβασμό των Ευρωπαίων πιστωτών του 1893.
Υπέρ της σκηνοθεσίας έγραψε και ο Γ.Κορδάτος λέγοντας ότι αν οι Τούρκοι μπουν στην Αθήνα οι κόποι τους θα πάνε χαμένοι και αν οι Έλληνες φτάσουν στην Κων/πολη θα πάρουν το βαπόρι να γυρίσουν πίσω.
Μετά τη λήξη του πολέμου δημοσιεύθηκε άρθρο σε εφημερίδα της Αγίας Πετρούπολης που επιρρίπτει στη ρωσικής καταγωγής βασίλισσα Όλγα Κωσταντίνοβα,σύζυγο του ΓεωργΊου Α' τις ευθύνες:
"...Ο πόλεμος συμφωνήθηκε μεταξύ της Βασίλισσας Όλγας και των υπουργών εξωτερικών της Ρωσίας κόμητος Μουράβιεφ  και της Γαλλίας Αννοτώ, ώστε να εδραιωθεί η βασιλική δυναστεία* στην Ελλάδα.Ρητός όρος,οι Έλληνες να μην έχουν υπεροχή και μετά φαινομενική αντίσταση να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στα σύνορα,Οι Τούρκοι να καταλάβουν τη Λάρισα αμαχητί.
 Η Ρωσία αναλαμβάνει να εμποδίσει τους Τούρκους να προχωρήσουν περισσότερο και να τους εξαναγκάσει να περιοριστούν  στα σημεία που κατέλαβαν στα σύνορα."
*Η βασιλική δυναστεία ήταν ρωσογερμανική!
Η Εθνική Εταιρεία μετά τον πόλεμο έπεσε σε δυσμένεια.Συνεστήθη ανακριτική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τις αντεθνικές της ενέργειες αλλά διεκόπησαν οι εργασίες λόγω διάλυσης της Βουλής.Νέα ανακριτική επιτροπή συνεστήθη το 1900 αλλά και αυτή δεν τελεσφόρησε.
Το 1899 η Εθνική Εταιρεία η τότε "ομάδα Ε" διελύθη.


κωπηλάτης