Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

Ο Τάφος Της Αμφίπολης ως Κυβέλειον της Μεγάλης Μητέρας

Ένας τεράστιος τύμβος,στην Αμφίπολη,μια ανασκαφή στο μέσο μιας μεγάλης κρίσης του καπιταλισμού και μένουμε όλοι έκθαμβοι με το μέγεθος και τη μεγαλοπρέπεια του οικοδομήματος!
Έχει άραγε σημασία η μεγαλοπρέπεια αυτού του οικοδομήματος,εν μέσω της οικονομικής κρίσης που επεκτείνεται παγκοσμίως και στοιχίζει,ακόμη και τις ζωές σε πολλούς συνανθρώπους μας?
Τι ακριβώς πρέπει να παραδειγματισθεί ο νέος από τον πλούτο αυτής της "μεταθανάτιας κατοικίας "? Που δεν ήταν μάλλον τάφος ούτε αν ήταν ,θα είχε σχέση με τον Μ.Αλέξανδρο αυτό το τερατούργημα. Γιατί μπορεί να είχε ελαττώματα,να ήταν ίσως και αλκοολικός ακόμη,αλλά τη διδασκαλία του δασκάλου του Αριστοτέλη και το παράδειγμα του κυνικού Διογένη,τελικά τα κράτησε μέχρι τέλους.Άλλωστε πιστεύω ότι ισχύει η παράδοση ότι όταν πέθανε ,με επιθυμία του,τον περιόδευσαν σε φορείο με τα χέρια κρεμάμενα,ανάμεσα στους στρατιώτες του,για να δούν ότι ήταν άνθρωπος θνητός και όχι θεός.Το κατάλαβε προφανώς τις τελευταίες του στιγμές,ενθυμούμενος τους δάσκαλους του.
Αν λοιπόν ισχύει αυτό,τότε θα είχε και την επιθυμία να ταφεί στον οικογενειακό του τάφο στη Βεργίνα της Πιερίας.Πράγμα το οποίο έγινε και τον τάφο αυτό,ανακάλυψε ο μακαρίτης αρχαιολόγος Μ.Ανδρόνικος.Πιστεύω ότι ο Ανδρόνικος γνώριζε ότι ανακάλυψε τον οικογενειακό βασιλικό τάφο της Μακεδονικής Δυναστείας και ακόμη ότι ανακάλυψε και τον προσωπικό τάφο του Μ.Αλέξανδρου και τον σκελετό του!
Αυτό το έχει περιγράψει πρώτος ο ερευνητής Τριαντάφυλλος Παπαζώης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Αρχαιολογία..βλ.http://www.greatlie.com/index.php/ellinismos/arxaiologia/1949-sto-basiliko-tafo-tis-berginas-einai-thammenos-o-megas-aleksandros
Άλλωστε ήταν καλά κρυμμένος ο τάφος στους αιώνες ,ώστε να μείνει σχετικά ασύλητος,Ίσως να ήταν και έργο κάποιας μυστικής εταιρείας ή αδελφότητας διαμέσου των αιώνων,ώστε να παραδοθεί στη σημερινή εποχή και κάποια στιγμή να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τον Μ.Αλέξανδρο.
Πιστεύω ότι οι κρατικές υπηρεσίες πολλών χωρών,συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας,το γνωρίζουν,αλλά δεν το αποκαλύπτουν,ακόμη,για πολιτικούς λόγους!
Όμως ας δούμε τώρα,τι ήταν αυτό το μνημείο?Σκελετός και λάρνακα του νεκρού δεν έχει βρεθεί.
Το μόνο που συνηγορεί για τάφο είναι το μωσαϊκό με την Περσεφόνη...όμως η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη που εικονογραφείται στο μωσαϊκό μαζί με τον Ερμή ,μάλλον αποκαλύπτει τη χρήση αυτού του χώρου ως λατρευτικού της Μεγάλης Μητέρας και μύησης στα μυστήρια της.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την περίοδο αυτή,δηλ την μετάβαση από την ελληνιστική στη ρωμαϊκή εποχή,άκμαζε ο συγκρητισμός των θρησκειών και η Αμφίπολη ήταν στο σημείο που ένωνε Ευρώπη και Ασία.Η λατρεία της Μεγάλης Μητέρας ήταν ακμάζουσα στην περιοχή των Βαλκανίων από την εποχή του Ορφέα και στην Μ.Ασία,ιδίως στη γειτονική Φρυγία και τη Λυδία με τη μορφή της Κυβέλης,της Πότνιας των θηρίων.Και πάνω στο Κυβέλειο της υπήρχε το ιερό της ζώο,ο λέων της Αμφίπολης.Η εικόνα των κεφαλών των Σφιγγών,παραπέμπει ευθέως στην συνήθη τότε εικονογράφηση της Κυβέλης,καθώς και οι διπλές Σφίγγες και οι διπλές Καρυάτιδες,που αντιστοιχούν στα δύο λιοντάρια που την περιβάλλουν.Αξιοσημείωτο επίσης το όρυγμα στον τρίτο θάλαμο που φαίνεται να ήταν ο χώρος εκτέλεσης των ταυροπόλιων.Δηλαδή της σφαγής του ταύρου και του ραντίσματος του μυημένου με το αίμα του.Η ανακάλυψη προσφάτως ότι υπάρχει λαβύρινθος στο μνημείο,σαφώς τεκμηριώνει την ύπαρξη του,ως λατρευτικού χώρου της Μεγάλης Μητέρας.
Την Κυβέλη που γίνεται και Περσεφόνη και Ίσιδα με τη χρήση των αιγυπτιακών Σφιγγών.
Μην ξεχνάμε πως ο θρησκευτικός συγκρητισμός ,τότε ξεκινούσε και κατέληξε τελικά στην ίδρυση του χριστιανισμού που θα γίνει και η επίσημη θρησκεία του ρωμαικού κράτους,αργότερα.
Στο Κυβέλειο αυτό λοιπόν εισερχόταν ο μύστης με τον μαθητή για να λάβει την μύηση στα μυστήρια του κάτω κόσμου,της Περσεφόνης.Αναλογικά πρέπει,να ήταν τα ίδια με τα μυστήρια της Ίσιδος στην Αίγυπτό,όπως τα περιγράφει ο Απουλήιος στον Χρυσό Γάιδαρο.Ο μαθητής περνώντας διαδοχικά από τους θαλάμους και τις δαιδαλώδεις στοές,αφού ραντιζόταν με αίμα ταύρου,ίσως και να έμενε κάποια νύχτα εντός του "τάφου" έβγαινε νικητής και μύστης από την Βόρεια πύλη ,την πύλη των αθανάτων Θεών.Γιατί πια ήταν και αυτός Θεός,αφού έμαθε τα Μυστήρια της Μεγάλης Μητέρας.
Το μνημείο αυτό,πρέπει να είναι παγκοσμίως μοναδικό,ως αντιπροσωπευτικό δείγμα του θρησκευτικού συγκρητισμού,αλλά και της λατρείας της Μεγάλης Μητέρας.
Πραγματικά τεράστια ανακάλυψη.
Το ότι παρέμεινε μέχρι σήμερα επίσης σημαντικό.Η παραμονή των αποκομμένων κεφαλών των Σφιγγών εντός του μνημείου,φαίνεται ότι έγινε από τους τρομοκρατημένους ιερόσυλους,λόγω κάποιου ίσως οράματος ή δεισιδαιμονίας ή ψυχικού πανικού.Δεν αποκλείεται κάποιο φαινόμενο "ριπής" από το ασύνειδο στις ψυχές των αμύητων ιερόσυλων που επανόρθωσαν ,αφήνωντας τις κεφαλές στο μνημείο πανικόβλητοι και μετανιωμένοι!
Ίσως αυτή η δεισιδαιμονία να απέτρεψε και τους χριστιανούς να προβούν σε καταστροφή του "ειδωλολατρικού" μνημείου,ενώ ίσως και ο ποταμός Στρυμώνας με την πλημμύρα του να προφύλαξε το μνημείο που έμοιαζε σαν μωρό-νησίδα στην αγκαλιά του!Άλλο επίσης "μαγικό"  φαινόμενο που προφύλαξε το μνημείο.
Τώρα όσον αφορά την πολιτική του μνημείου,πιστεύω,ότι γνώριζαν οι πολιτικοί αρκετών χωρών ότι το μνημείο είναι ιερός λατρευτικός χώρος της Μεγάλης Μητέρας και επίσης θεωρώ ότι εντάσσεται στον σχεδιασμό για την περιοχή ως πλανητικής πνευματικής πρωτεύουσας.Γράψαμε για αυτό σε προηγούμενο άρθρο για την Θράκη και πως αυτή σχετίζεται με τη λατρεία της Μεγάλης Μητέρας.
Δε φαίνεται κάτι κακό σε αυτό ,αν το δούμε καθαρά από πολιτιστική και πνευματική πλευρά!
Όμως ο πλανήτης Γη είναι ακόμη φυλακή και στην περιοχή ,υπάρχουν πλήθος  οικονομικών και στρατηγικών συμφερόντων που ανταγωνίζονται μεταξύ τους.Και οι προφητείες της Μεγάλης Μητέρας δεν είναι ευοίωνες για την περιοχή.
Ας ελπίσουμε η Θεά Κυβέλη να την προστατεύει την περιοχή και το μνημείο της να αποτελέσει παγκόσμιο κέντρο αναφοράς στην λατρεία της Μεγάλης Μητέρας.

κωπηλάτης

Υ.Γ. 12-11-2014
Ανακοινώθηκε επίσημα ότι βρέθηκε σκελετός,τελικά,στο όρυγμα του 3ου θαλάμου.Άρα δεν πρόκειται για ναό της Θεάς Κυβέλης,αφού η ύπαρξη και μόνο του σκελετού,βεβηλώνει τυχόν ναό της Θεάς.Άρα πρόκειται για Μαυσωλείο κάποιου ισχυρού πλούσιου της περιοχής.
Εκτός και αν η ταφή έγινε πολύ αργότερα,στους χριστιανικούς χρόνους,αφού ο σκελετός ήταν σε ξύλινο φέρετρο...ενώ δεν έχει αναφερθεί,ακόμη,αν βρέθηκε κάποιος σταυρός ή άλλο χριστιανικό σύμβολο!