Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Αν η Αγιά Σοφιά ήταν Σινεμά?

Το 1985-86 ήμουν φοιτητής στην Κτηνιατρική του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.Σαν φοιτητές ,τότε πηγαίναμε και σινεμά σαν μια από τις βασικές διασκεδάσεις μας.Πηγαίναμε λοιπόν και στο περιώνυμο Αλκαζάρ κοντά στην Αριστοτέλους ,Εγνατίας και Ελ.Βενιζέλου.
Και βλέπαμε "αξιόλογα " κινηματογραφικά έργα!!!
Για να τελειώνουμε, βλέπαμε "τσόντες" σε ένα παλιό μουσουλμανικό ναό.Στο Χαμζά Μπέη Τζαμί.
Το μεγαλύτερο σωζόμενο τζαμί στον Ελληνικό χώρο.Χτίστηκε στη θέση παλιού Ελληνικού μοναστηριού θηλέων στα πρότυπα της Μέκκας και με ιδρυτή γυναίκα ως σεβασμό στο παλιό μοναστήρι.Βρίθει συμβολισμών προς την Μεγάλη Μητέρα με 22(2Χ11 ,όπου 11= ΓΗ)κολώνες ,15 (5 ο ιερός αριθμός της Παρθένου)κιονόκρανα,8(ιερός αριθμός Αφροδίτης-Αλουάτ ή Αλλάχ) τοξωτά παράθυρα και αίθουσα ύψους 17 μέτρων(1+7=8 και 17 ήταν μυστικός Πλατωνικός αριθμός).
Το τζαμί λειτούργησε σαν Ναός έως το 1912 που κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη οι Έλληνες και την εποχή που ήμουν φοιτητής ως "τσοντάδικο" μέχρι που αποφασίστηκε το 2006 η ανακαίνιση του ως αρχαιολογικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού...
Φαντάζεστε να γινόταν κάτι ανάλογο με την Παναγία των Βλαχερνών στην Κωσταντινούπολη ?
Να γινόταν "τσοντάδικο"?Τι θα έκαναν οι Έλληνες εθνικιστές και θρησκόληπτοι?
Κάτι θα έκαιγαν ,μουσουλμανικό εδώ στην Ελλάδα,σίγουρα,όπως έκαψαν το βουδιστικό μοναστήρι στη Ζήρια πριν κάποια χρόνια!!!Χωρίς καν,βέβαια,να προκαλέσουν οι βουδιστές ,με κάτι ανάλογο..
Ίσα-Ίσα κατέφυγαν σε υψόμετρο κοντά 2000 μέτρα μακρυά από κατοικήσιμη περιοχή για να μην προκαλούν.
Ο Γ.Γ.του ΚΚΕ για το θέμα αυτό είπε χθες (7/8) στην ΕΡΤ ότι δε μπορεί κάποιος να τελεί χριστιανική λειτουργία σε μουσουλμανικό ναό,όπως και αντίστροφα εδώ στην Ελλάδα δε θα μπορούσε να τελεστεί μουσουλμανική λειτουργία σε χριστιανικό ναό.
Όμως η Αγία Σοφία ήταν πολιτιστικό μνημείο,και πριν χρόνια,όταν κυρίαρχος ήταν ο στρατός στην Τουρκία,έγιναν καλλιστεία εντός αυτής!!!Τότε η Δύση δεν πειράχτηκε από την ενέργεια αυτή για να προβεί σε αντίποινα με "τρομοκρατικές" ενέργειες!!
Η Αγία Σοφία χτίστηκε ως ναός επί του σλαβομακεδόνα αυτοκράτορα Γιουτπράδα ή Ιουστινιανού με υπεύθυνους μηχανικούς τους Έλληνες ,Ισίδωρο και Ανθέμιο.
Το έργο κατασκευάστηκε χάρις στην εργατική δύναμη χιλιάδων εργατών-δούλων από τη Μ.Ασία. Πολλοί απ'αυτούς πέθαναν κατά την 5ετή διάρκεια του έργου.(532-537 μ.χ.)
Να θυμηθούμε ότι κάτι ανάλογο έγινε και για το χτίσιμο του Παρθενώνα.
Ναός και αυτός προς τιμή της Θεάς Αθηνάς ή προς τη Θειονόη δηλαδή στην ουσία για τη Σοφία του Θεού,άρα ήταν  μια Αγιά Σοφιά και αυτός ο Ναός.
Χτίστηκε στην Αρχαία Αθήνα επί Περικλή.Επίσης χιλιάδες δούλοι-εργάτες έδωσαν -δωρεάν-την εργατική τους δύναμη για να κατασκευαστεί ο Ναός.Ο αδελφός του Περικλή είχε στη Λυδία της Μ.Ασίας εταιρεία δούλων και προμήθευε για το σκοπό αυτό τον αδελφό του στην Αθήνα!!
Αυτό έγραψε ο μαρξιστής ιστορικός G.Thompson..
Παρατηρούμε ότι η προέλευση των δούλων και στις δύο Αγίες Σοφίες,και την αρχαία και τη βυζαντινή ήταν κατά κύριο λόγο από τη Λυδία.Η χώρα που είναι η πρόγονος ας πούμε της σημερινής Τουρκίας και οι Λυδοί είναι απόγονοι των αρχαίων Ετρούτσκων και πρόγονοι των σημερινών Τούρκων,οι οποίοι συνεχίζουν να λατρεύουν και σήμερα τη Μεγάλη Θεά (Αλλουάτ-Αλλάχ) με καλυμμένο τρόπο,όπως δείχνει και η μαντίλα στη γυναικεία κεφαλή και βέβαια η Ημισέληνος της Εκάτης με το αστέρι της Αφροδίτης στην Τουρκική σημαία.
Το ιερατείο των Ετρούτσκων(με τους περίφημους μάντεις Ετρούτσκους) έχει λοιπόν χιλιάδες χρόνια ζωής και συνεχίστηκε με το σημερινό ιερατείο των Σούφι..Είναι προφανές ότι δε μπορεί να αγνοείται από τις αρχές της Τουρκίας,αλλά ούτε και από άλλα ιερατεία ,όπως το δικό μας των Γραικών-Σελλών!
Ο Ναός της Αγίας Σοφίας λειτούργησε σαν μουσουλμανικός ναός μετά την "Άλωση" (στην ουσία παράδοση) της Πόλης.Το ιερατείο έσβησε τις τοιχογραφίες από το Ναό ,πλήν της Παναγίας-Μ.Μητέρας στην είσοδο του Ναού-αν θυμάμαι καλά-και τα δύο Σεραφείμ επίσης στην είσοδο του Ναού στα πλάγια.Ο Χριστός, απέναντι,σβήστηκε και υποπτεύομαι ,ότι γνώριζαν οι σοφοί-σούφι του Ισλαμ ότι δεν ήταν αυτός ο αληθινός Χριστός,αλλά ο Αντίχριστος (όπως γράψαμε δηλαδή,ο Απολλώνιος Τυανέας).Στο Κοράνι αναφέρεται,άλλωστε ότι δολοφονήθηκε άλλος αντί του Γαλιλαίου και ο Αντίχριστος διέφυγε τον θάνατο. (αφού έκανε τη μαγική του τελετή στον Γολγοθά ,πάνω στον Σταυρό,σε συνεργασία με το τότε Ρωμαϊκό και Εβραϊκό ιερατείο για να εξιλεώσουν το θάνατο του Μικρού Θεού!!). Υπάρχει μάλιστα η παράδοση ότι βρήκε καταφύγιο στο Κασμίρ,αφού τον κυνηγούσε ο αυτοκράτορας Δομιτιανόςς,και έζησε πάρα πολλά χρόνια,όπου και πέθανε (αν πέθανε!!!).
Σήμερα ,μάλιστα δείχνουν τον τάφο του που αν είναι αληθινός ,δεν είναι,παρά ο τάφος του Απολλώνιου Τυανέα...Υπάρχει βέβαια και ο θρύλος ότι αναλήφθηκε στη Λίνδο της Ρόδου.
Το να λειτουργεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας ως Ναός,για οποιαδήποτε θρησκεία,,γιατί γιαυτό κατασκευάστηκε,είναι απόλυτα θεμιτό..Και ήταν προφανώς σωστή η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης.Από το να γίνονται καλλιστεία ,όπως παλιότερα,και να περιφέρονται γυμνές κοπέλες,εντός του Ναού ή ακόμη χειρότερα να ήταν κινηματογράφος πορνό,όπως το Αλκαζάρ στη Θεσσαλονίκη ,είναι σαφώς καλύτερα να διαβάζεται εντός του το ιερό κοράνι.
Μάλιστα θα προτιμούσα προσωπικά να παραμείνει Ναός,ώστε να μην δηλητηριάζεται από τις μαύρες σκέψεις ,εθνικιστών και θρησκόληπτων που έμαθαν από μικροί,να ονειρεύονται την απελευθέρωση της Πόλης και της Αγιάς Σοφιάς,να προσδοκούν την ανάσταση του νεοφοίνικα αυτοκράτορα Βατάντζη και την εξολόθρευση των Τουρκων της Πόλης και της Μ.Ασίας!!
Και να αγιοποιούν καλόγερους  που ωθούν στα παραπάνω έργα !!!
Δεν είναι απλά λυπηρός σωβινισμός αλλά μάλλον ασθένεια..
Θα ήθελα να επισκεφθώ ξανά αυτόν το Ναό και να διαλογιστώ εντός του,επικαλόντας εσωτερικά την Μεγάλη Μητέρα και ζητώντας την ανάπαυση των χιλιάδων εργατών που δούλεψαν για να φτιαχτεί ο Ναός,αλλά και την επικράτηση της Σοφίας του Θεού σε όλο τον πλανήτη.


κωπηλάτης

παραπομπές:
1]http://www.kathimerini.gr/290204/article/epikairothta/ellada/to-alkazar-apokalyptetai
2] http://parallaximag.gr/thessaloniki/chartis-tis-polis/o-chartis-tis-polis-to-alkazar-eleo-metr